Sunday, May 30, 2010

Prima zi


Urasc diminetile si sculatorii devreme. Mi se par irosire de potential. Dar azi m-am trezit cu o ora inaintea telefonului pentru ca nu mai puteam sa dorm. Aveam ceva de facut.

In 12 zile* se va lansa o gradina de vara. O oaza de liniste se ascunde in buricul targului, iar beduinii urbani isi vor ridica tabara la umbra ei. Mihaiela Calin si Claudia Catana se arunca sa faca un loc de pierdut vara asta. Locatia e beton, dar locul e plin de iedera, copaci, si pisici. Nu spui unde e, din motive ulterior revelate, monser.

Intr-un fel, e ca o scena de teatru.

Personajele apar in scena.

Primul e voluntarul. Te gandesti ca voluntar e un fel de pierde-vara care mai intai te incurca, dupa care il trimiti la plimbare. Dar se cam intampla sa ceri tu primul pauza de tigara ca sa iti tragi sufletul. Are energie si idei copiii astia, 'tui in idealism pe mama lor de saritori... Publicitar, publicitar, dar pune osu' yuppiul si trebuie sa te tii dupa el. Rade de limacsi, scoate brandu' la inaintare, vrea sa reconditioneze mobila (?!?)... Nu poti sa te pui potriva.

Pentru putin echilibru metafizic, apare si "securistul" de bloc. Ghilimelele nu sunt aiurea. E la modul maieu de plasa si papuci, privire penetranta, si analiza patrunzatoare. "Domne (Dom'ne?), daca e galagie, noi nu, dar astia de la blocu' celalat dau cu cockteiluri Molotov pe voi! Nu va jucati..." Ne mai jucam un pic si incercam sa curatam vreo juma de veac de singuratate ce s-a asternut asupra locului. Ghilimelele se datoreaza unei impresii. Cred ca domnii respectivi ar fi vrut sa fie securisti, dar nu i-a recrutat nimeni ca aveau note proaste la liceu si oricum nu aveau pe cine sa toarne, ca nu vorbea nimeni cu ei. Dar sunt in cautarea timpului pierdut. Le dorim succes.

Azi incheiem intr-o nota optimista si mentionam consultantul out-source pe probleme de amenajare a teritoriului. Un baiat care, daca nu se nastea si ramanea intr-un sat din Botosani, o ardea parte'n'parte cu Frank Lloyd Wright. Acesta imi demoleaza rapid imaginatia plecata pe aratura si imi propune ceva down-to-earth, 'eftin si bun, inspirat din Opera House din Sydney (:blink :blink). Mda. Reality check.

Bottom line: a fost prima zi, s-au strans metri cubi de gunoi, luni e de munca si mai si. Enter stage: arhitecti, constructori, directori, samd. To be continued.

P.S. Ce fac eu? Am fost intrebat in seara asta - cred ca diriginte de santier. E cea mai onesta descriere. Sunt cel care are "curajul prostului" (maica-mea, 2010) sa creada sau sa se faca sa creada ca o sa se deschida gradina in 12 zile.

P.P.S. Unde e? Nu spui, neicusorule, ca maine vine vorba hotaratoare de la directiune. Uite un dagherotip intre timp. Dau eu un marghiloman daca ghicesti pozitiunea.

* give or take...